Mely tényezők hatására öregszünk egészségesen?
Ki ne akarna minél tovább egészségesen élni?
Azért, hogy megtapasztalja a kalandot, megmásszon hegyeket, ússzon az óceánban, megélhesse a kreativitását, fejlődjön - és mindezt földi életünkbe sűrítve.
A valóság azonban nagyon más. A nyugati világban 10-ből 6 embernek legalább egy krónikus betegsége van, 10-ből 4 pedig több krónikus betegségtől is szenved.
A legtöbb ember életének utolsó évtizedeit fizikai korlátokkal/mozgásában korlátozva, funkcionális rendellenességekkel, fogyatékossággal tölti, számtalan/temérdek tablettát szed, segítségre van szüksége az ellátásban... (és mindezt) egyre fiatalabban.
Társadalmunk rendkívül határozottan, szinte megszállottan igyekszik az embereket egyre hosszabb ideig életben tartani, de mi lenne, ha egyúttal egészségesebbé is tenné az őket?
A hosszú élet kutatásával foglalkozó tudományok az elmúlt években robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül, immár minden korábbinál jobban hozzáférhetünk innovatív terápiákhoz, technikákhoz és ismeretekhez - mégis társadalomként betegebbek vagyunk, mint valaha.
Ez az egészségi állapot és az élettartam összehasonlításában/viszonylatában nyilvánul meg.
Míg Európában az átlagos élettartam 78,5 év, az egészséges állapot csupán 64 évre korlátozódik (Ausztriában csak 57 évre).
Ideális esetben az egészséges állapot ideje megfelel a valós életkornak.
Ebben a cikkben az öregedés leggyakoribb betegségeinek megelőzéséről szeretnénk szólni, valamint arról, hogyan lehet egy rugalmas testet felépíteni és fenntartani.
Megfordítható-e az öregedési folyamat?
Megtanulhatunk egészséges módon öregedni azáltal, hogy felelősséget vállalunk saját egészségünkért?
Számos krónikus betegség, például szívbetegség, demencia, Alzheimer-kór, cukorbetegség, rák, depresszió, oszteoporózis, autoimmun betegségek stb. tünet nélkül kezdődnek 40 éves korban vagy akár még korábban. 60 és 70 évesen alig akad olyan ember, aki nem függ legalább egy vényköteles gyógyszertől.
A funkcionális orvoslás az egészségteremtés tudományával foglalkozik, és a konvencionális orvoslásban megszokott tüneti kezelés helyett a betegségek hátterét, okait kutatja és kezeli.
Például a cukorbetegség diagnózisa azt jelenti, hogy a vércukorszint túl magas. De miért?
- túl sok cukrot, szénhidrátot vagy zsírt tartalmaz az étrend?
- a környezeti méreganyagok miatt?
- gyulladásos mikrobióma okozza a bélben?
- a tápanyagok és vitaminok hiánya miatt?
- túl sok a stressz és túl magas a kortizol szint végett?
- vagy a fentiek együttesen felelősek a cukorbetegség diagnózisáért?
Az egészséges öregedés kulcsa, hogy amennyiben lehetséges, megtaláljuk és egyensúlyba hozzuk a betegséget kiváltó tényezőket
A betegség és az idő előtti elhalálozás számos oka megelőzhető, ha megtanuljuk pozitívan megváltoztatni életmódunkat vagy szokásainkat - a testmozgás, a táplálkozás, az alvás minősége, az emberi kapcsolatok, az élet értelme, a gondolatok minősége, a stresszkezelés és a környezetszennyezés tekintetében.
Az epigenetikus állapotok; bár nem tudjuk megváltoztatni a génjeinket, de azt hogy mely génrészek fejeződjenek ki (pl. rák, cukorbetegség esetén) erősen befolyásolhatjuk, és befolyásoljuk életmódunkkal. A génjeinket 90% -ban olyan dolgok szabályozzák, melyeket napi döntéseinkkel kontrollálhatunk.
Szív-és érrendszeri betegségek
A WHO szerint Európa-szerte az emberek 45% -a szív- és érrendszeri betegségekben hal meg.
Sajnos a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb "rosszul diagnosztizált" és "helytelenül kezelt" betegségek. De jó hír, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát minimalizálhatjuk, ha pozitív lépéseket teszünk a szívünk védelme érdekében.
Ez a betegségcsoport (magas vérnyomás, lerakódások, érelmeszesedés stb.) mindig magában foglalja a mögöttes krónikus gyulladásokat.
Az endothelium = az erek belső bélése súlyos krónikus gyulladásoktól károsodik, ami összehasonlítható a csőben lévő rozsdával. A koleszterin csak akkor képes megtelepedni plakként a véredényekben, ha az erek fala korábban érdessé vált és a krónikus gyulladás miatt károsodott. A koleszterin önmagában nem bűnös, és a sztatinok = a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek kimutatták, hogy nem akadályozzák meg a szívrohamokat. Épp ellenkezőleg, a sztatinok mellékhatásként inzulinrezisztenciát és vele együtt izomgyengeséget okoznak.
A krónikus gyulladás kiváltó tényezői a dohányzás, a megnövekedett hasi zsír, a nem megfelelő étrend, amely túl sok cukrot, szénhidrátot és alacsony minőségű zsírokat tartalmaz; Ezenkívül a testmozgás hiánya, a stressz és a környezeti toxinok amelyek érrendszerünket károsítják.
A konvencionális orvoslásból származó gyógyszerek gyakran életmentőek, de az összes szívbetegség 90% -a elkerülhető lenne a pozitív szokások követésével:
- Ideális súly
- Rendszeres testmozgás / sport
- Dohányzás mellőzése
- Megfelelő és pihentető alvás
- Stressz szabályozás
- Kiegyensúlyozott fitotápanyagokban gazdag étrend
Egy képi összehasonlítás: "A gének a töltött pisztolyt szimbolizálják - hogy a ravasz meg lesz húzva vagy sem, azt életmódunk és főleg étrendünk határozza meg."
Hosszú életre való étkezés
A leghatékonyabb eszközök egészségünk javítására - kés és villa! Az evés nem csak a kalóriákról és az energiáról szól, az ételek információkat tartalmaznak!
Szó szerint beszél génjeinkkel, be- vagy kikapcsolja őket, minden pillanatban befolyásolva működésüket. Az étel szabályozza a hormonjainkat, immunrendszerünket, az agy kémiáját, sőt még a bélben lévő mikrobiomját és a méregtelenítő rendszerünket is.
Ezért van a régi mondás: "Az vagy, amit eszel!"
Ételünk megválasztásával minden nap eldöntjük, hogy elősegítjük egészségünket vagy ártunk neki. Ehetünk a betegségeink legyőzéséért és megelőzéséért.
A gyógyító ételek a következők:
- Mindenféle zöldség és gyümölcs, minél színesebb, annál jobb; Gyakran előnyben részesítik az alacsony glikémiás törzseket a krónikus gyulladások hűsítésére
- Diófélék és magvak
- Egészséges zsírok, avokádó, olívaolaj, lenmagolaj; figyeljen az omega 3: omega 6 arányára
- Minőségi fehérjék lencséből és hüvelyesből; és ha állati fehérjét használnak, akkor csak legelőről és vadon kifogva
- Sok fűszer és gyógynövény, pl. B. kurkuma, fokhagyma, hagyma és még sok más.
- Tiszta víz
Korlátozd az olyan gyulladást keltő/fenntartó ételeket, mint:
- Tejtermékek és tojások, különösen a hagyományos mezőgazdaságból
- A cukor és az összes édesítőszer negatív hatással van a vércukorszintre, és gyulladást okoznak a szervezetben
- Feldolgozott élelmiszerek, vagy szinte minden, ami egy zacskóból vagy dobozból származik; A mesterséges összetevőket tartalmazó gyorsételek ingadozó vércukorszinthez és gyulladásokhoz vezetnek, ezért ezek fogyasztását korlátozni kell
- A búza, a rozs és más szemek gluténje károsíthatja a bél falát és gyulladást okozhat
- Transzzsírok (sült ételek); Növényi olajok, amelyek Omega 6-ban gazdagok
- Ételintolerancia: kerülni kell minden olyan tünetet, amely bőrirritációt, fejfájást, gázokat, gyomorégést stb. okoz. Ezek a tünetek azt jelzik, hogy egy étel gyulladást és kárt okoz. A leggyakoribb allergiát kiváltó tényezők: kukorica, szója, búza / gabonafélék, tejtermékek, tojás, cukor, alkohol, földimogyoró és koffein
A varázsszó a gyulladás leállítása - és nincs hatékonyabb gyógyszer, mint ami a tányérunkon van!
Rák
Mielőtt a rák a testben megnyilvánulna, általában 10 évbe telik, amelyben kóros miliő épül fel, savas és alacsony oxigéntartalmú környezet, ahol a rákos sejtek korlátlanul szaporodhatnak.
A rák körüli gondolkodási iskola korábban csak a genetikai összetevőre összpontosított, de ma már tudjuk, hogy a környezetünk - a levegő, amelyet belélegzünk, az elfogyasztott étel és a kapcsolataink - önmagunkkal, az istenivel és embertársainkkal is - hatalmas hatással vannak sejtjeinkre, és így a rák megelőzésére vagy kezelésére.
Még akkor is, ha vannak rákkeltő génjeink, befolyásolhatjuk, hogy ezek a gének kifejeződnek vagy sem. Génjeinket olyan dolgok szabályozzák, amelyeket 90% -ban kontrollálhatunk! Ismét a táplálkozás, a gondolkodás és az érzés kontrollja, a stressz csökkentése, a trauma megoldása, a testmozgás, a környezeti toxinok és más gyulladásforrások csökkentése kerül a fókuszba.
Az agy egészsége
Ki nem fél attól, hogy a korral elveszíti értelmi képességeit?
Hogy néz ki az élet az agy egészségének fenntartása érdekében?
Elvileg itt ugyanazok a tényezők játszanak szerepet, mint minden más krónikus betegségben. Az Alzheimer-kórt ma 3-as típusú cukorbetegségnek nevezik.
Megint arról van szó, hogy jelentős életmódbeli változásokat kell végrehajtani ahelyett, hogy csak tüneti gyógyszereket írnának fel!
A következők hasznosak az agy egészségére:
- Elegendő alvás, a glymphatikus rendszer csak éjszaka tisztítja agyunkat
- A stressz kezelése, az állandó stressz a megnövekedett kortizol szinttel a kognitív funkciók korlátozásához vezet még fiatalabb embereknél is
- A rendszeres méregtelenítés, a nehézfémek (higany, ólom, alumínium) különösen károsak az agyra
- Gyulladáscsökkentő étrend, lásd fentebb!
- A mozgás, és ez lehetőleg közösségben is, elősegíti a neurogenezist
- Meditáció, elmélkedés, révedés
- Jó társasági, szociális kapcsolatok
- Életérzet, életcél, életlátás, bizonyítottan befolyásolja az agy szerkezetét és működését
Nem számít, mennyi idősek akarunk lenni, a megfelelő életmód és egy értelmes jövőkép mindenképpen segítenek a jobb életminőség és egészség elérésében.
Soha nem szabad lebecsülnünk, hogy napi döntéseink hogyan befolyásolják jólétünket.
A Bowen technika ehhez bámulatos hatékonysággal járul hozzá, mert javítja a szövetek átjárhatóságát, és elősegíti a jobb idegi ellátottságot, a vérkeringést, kiválasztást, nyirokáramlást és a tápanyagok hatékonyabb felszívódása révén optimalizálja a test ellátását, működését.
Források:
Dr. Mark Hyman, online tanfolyam: A hosszú élettartam ütemterve
Dr. Michael Klaper, könyv: Vegán táplálkozás-tiszta és egyszerű
Dr. Michael Greger, könyv: Hogyan ne haljak meg
Dr. Joel Fuhrman, könyv: Egyél az életért
Eurostat adatbázis